Ga links de hoek om, de Paseo de Roma in, richting de rivier.
Aan je linkerkant zie je het Palacio de San Telmo, een 17e-eeuws barokpaleis dat oorspronkelijk werd gebouwd als zeevaartschool en nu dienstdoet als zetel van de Andalusische regering.
Steek aan het einde de straat over en daal af naar de wandelboulevard langs de rivier, hou de rivier aan je rechterkant.
Volg het water en sla aan het aquarium links de “Jardines de las Delicias” in.
Zoek de locatie waar David Real op één knie ging – en leg op die plek jullie moment vast met een leuke foto!
Parque Maria Luisa en Plaza America
De Plaza de América, ook wel het “Plein van de Paviljoenen” genoemd, ligt in een rustige uithoek van het Parque María Luisa.
Dit park was ooit de privétuin van een paleis, maar werd in 1914 aan de stad geschonken en omgevormd tot een openbaar park, als voorbereiding op de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929.
Laat het Pabellón Real achter je en wandel de Avenida Hernán Cortés in – een brede laan waar sierlijke engelenbeelden je aan beide kanten flankeren.
Voor je rijst Monte Gurugú op: een kunstmatig heuveltje met slingerende paadjes en kabbelende watervalletjes.
Beklim de heuvel en daal aan de andere kant weer af, richting de Jardín de los Leones… (de Leeuwentuin)
Hoeveel standbeelden van dieren tel je?
Isleta de los Pájaros
Volg het water tot je bij de Fuente de las Ranas komt – de Fontein van de Kikkers.
Wandel daarna verder langs het waterpad richting de Isleta de los Pájaros, een klein eilandje midden in het park waar allerlei vogels hun thuis hebben.
Blijf rechtdoor wandelen tot je uitkomt op de Avenida de Rodríguez de Casso.
Sla rechtsaf en volg de weg naar het Plaza de España, zonder twijfel een van de meest indrukwekkende pleinen van Sevilla.
Het werd gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 en is beroemd om zijn halvemaanvormige bouwwerk, sierlijke bruggetjes, kleurrijke azulejos (keramiektegels) en het kanaal waarin je zelfs kunt roeien.
Leuk weetje: dit plein vormde het decor voor bekende films zoals Star Wars: Episode II, The Dictator en Lawrence of Arabia.
Op het Plaza de España valt meteen iets op: langs de halve cirkel van het gebouw staan maar liefst 48 betegelde banken, elk gewijd aan een Spaanse provincie.
Elke bank is versierd met azulejos die een typisch tafereel of historisch moment uit die provincie tonen, samen met het wapenschild en de naam van de provincie.
Torre Norte
Verlaat het plein via de Torre Norte, via de Av. Isabel la Católica, richting de “Jardines Murillo“.
Jardines Murillo.
Je bevindt je nu aan de achterkant van het Alcazar-paleis, op de Paseo de Catalina de Ribera – de promenade die je richting de Joodse wijk Barrio Santa Cruz leidt.
Deze wandelweg loopt langs de groene Jardines de Murillo, omringd door palmbomen, kleurrijke tegeltableaus en banken waar je even kan pauzeren.
De tuin zelf verrast met een opvallende botanische variatie. Je vindt er onder andere indrukwekkende exemplaren van magnolia en ficus macrophylla.
Calentaria
Ga helemaal tot het einde van de tuinen: Callé Cano y Cueto.
Zoek Laurius en meld je aan.
¡Buen provecho!
Keer terug, maar houd rechts – Plaza de los Refinadores.
Het meest opvallende element op het plein is het standbeeld van Don Juan Tenorio, een beroemde fictieve figuur uit de Spaanse literatuur.
Don Juan is de klassieke rokkenjager, het archetype van de verleidelijke charmeur, en werd beroemd door het toneelstuk Don Juan Tenorio van José Zorrilla uit 1844.
Op de hoek van het plein kan je, via de poort, opnieuw de Jardines Murillo in. Hou rechts aan, steek de straat over tot aan het Balcon de Rosina.
Het Balcón de Rosina is een pittoresk balkon gelegen aan de Plaza Alfaro in het hart van de wijk Santa Cruz in Sevilla.
Volgens de overlevering zou dit balkon de inspiratiebron zijn geweest voor de beroemde opera Il Barbiere di Siviglia (De Barbier van Sevilla) van Rossini.
In de opera is het vanaf dit balkon dat Rosina haar geliefde, graaf Almaviva, ontmoet, die zich vermomt om haar hart te winnen.
We duiken nu de Barrio Santa Cruz in – zonder twijfel een van de meest betoverende en sfeervolle wijken van Sevilla.
Tot in de 15e eeuw vormde deze wijk het hart van de Joodse gemeenschap. Na hun verdrijving in 1492 werd het gebied heringericht, maar het karaktervolle doolhof van smalle straatjes, witgekalkte huizen en verborgen patio’s bleef wonderwel bewaard.
Vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken: veel balkons en terrassen zijn aan de onderzijde prachtig versierd met kleurrijke azulejo’s
– Ga de Calle Lope Rueda in.
– Eerste links (Calle Reinoso)
– Eerste links (Calle Jamerdana)
– Rechts op de Plaza Venerables, met het Hospital de los Venerables. (Een soort rust-en verzorgingstehuis voor bejaarde priesters, eerbiedwaardigen (=venerables).
– Rechtdoor de Calle Gloria in tot op de Plaza Doña Elvira
– links, in het midden van het plein, ga je de Calle Susona of “Calle de la Muerte” (Straat van de Dood) in.
De straat dankt zijn naam aan de legende van Susona, een jonge Joodse vrouw die haar vader en zijn medestanders verried om een opstand tegen de christelijke autoriteiten te voorkomen. Na haar dood werd haar schedel jarenlang tentoongesteld aan de gevel van haar huis, als waarschuwing voor anderen. De schedel is weg, maar een tegeltje ter herinnering hangt nog steeds aan de gevel van nr 10.
– Ga op de hoek, door de boog naar de Calle Agua
– Rechts op de Calle Agua, vervolgens het eerste steegje links, en rechts de muren van het Alcazar volgen.
– Je komt nu uit op de Patio de Banderas, waar je een mooi zicht hebt op de kathedraal.
Steek het plein over en houd rechts van de kathedraal.
– Op de Plaza Virgen de los Reyes vindt u het standbeeld van paus Johannes Paulus II, de fontein La Farola en het aartsbisschoppelijk paleis.
– Loop tussen de fontein en de kathedraal door en ga vervolgens rechtdoor de Calle de Placentines in.
– Ga rechtdoor. – Calle Francos, Pl. Jesús de la Pasión, Calle Lineros, bij de splitsing gaat u rechtsaf – Calle Puente y Pellón
Aankomst bij de Setas de Sevilla
Setas de Sevilla – Metropol Parasol
De “Setas” of paddenstoelen zijn een van de grootste houten constructies ter wereld.
Onder de constructie vind je een markt en tijdens de bouw vond men resten van een Romeinse wijk.
Hoe heet het archeologisch museum dat je hier nu ondergronds kunt bezoeken?
Verlaat het plein met de Setas aan je linkerkant en ga de Calle Laraña in.
Na ongeveer 250 meter vind je aan je linkerkant de twee bekendste winkelstraten van Sevilla.
Eerst Calle Sierpes, die een traditionelere sfeer heeft, en daarna Calle Donell – Velásquez – Tetuán, die moderner is. De keuze is aan jou!
Aan het einde van deze winkelstraten kom je uit bij het Stadhuis van Sevilla.
Aan de voorkant van het gebouw hangt een rode vlag met het officiële symbool van Sevilla. Dit symbool is overigens overal in de stad te vinden, bijvoorbeeld op gevels, lantaarns, putdeksels, enz.
Laat het stadhuis achter jullie en volg de Av. de la Constitution richting de kathedraal.
Aan huisnummer 24 (rechts over de kathedraal – opgelet je loopt er zo voorbij) ga je de poort in richting Plaza el Cabildo.
Het ontwerp van de plaza is van de hand van welke architect?
Verlaat het plein door de middelste uitgang. Je komt in C. Almirantazgo – ga naar rechts onder de boog door, langs de Real Atarazanas.
Voor de Game of Thrones liefhebbers… De Reales Atarazanas de Sevilla (Koninklijke Scheepswerven van Sevilla) waren een middeleeuws industrieel complex dat oorspronkelijk werd opgericht in 1252.
In het zevende seizoen van de populaire televisieserie Game of Thrones werden de Reales Atarazanas gebruikt als locatie voor de kerkers van de Rode Keep in King’s Landing. (de scène met de skeletten van draken uit vervlogen tijden)
Ga verder de Calle Dos de Mayo in tot op de hoek met het Teatro de la Maestranza, een van de belangrijkste (opera)theaters van Spanje.
Torre del Oro
De Torre del Oro (Toren van Goud) is een 36 meter hoge toren aan de Guadalquivir, gebouwd tussen 1220 en 1221.
De toren maakte deel uit van de stadsmuren en diende om scheepvaart te controleren. Een zware ketting liep van de toren naar de overkant van de rivier om vijandige schepen tegen te houden.
De toren kreeg zijn naam vanwege de gouden schittering die het uitstraalde op de rivier, veroorzaakt door de gebruikte bouwmaterialen. Tegenwoordig herbergt de toren het Maritiem Museum van Sevilla.
Hoeveel hoeken heeft de toren?
Lunchlocatie
En zo zijn we rond: onze wandeling door Sevilla komt ten einde. We hebben geslenterd door de wirwar van straatjes, de geur van sinaasappelbloesem opgesnoven en de echo van flamenco gehoord – er wacht ons enkel nog een smakelijke afsluiter.
Maar… waar precies?
De naam van onze lunchplek zit verstopt in de fotorebus hieronder. Los het raadsel op en vind de plek waar we samen het glas kunnen heffen op een onvergetelijke dag in Sevilla.
¡Salud!
Naam van de lunchplek?